BENVINGUTS A DBA

Som un grup especialitzat en la investigació i transferència de tecnologia de la Universitat de Lleida, que estructura les seves capacitats tecnològiques en l’àmbit de les tecnologíes de la alimentació i químiques.
QUI som?
QUI som?
El centre DBA agrupa un conjunt d’investigadors provinents de diferents àrees científiques: química, biologia, farmàcia, enginyeria agronòmica i ciència i tecnologia dels aliments.
Instal·lacions i equips
Instal·lacions i equips
El centre DBA es troba ubicat al Laboratori de Química Orgànica de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica de la Universitat de Lleida, equipat amb l’instrumental adequat i amb accés a les tècniques necessàries per desenvolupar els diversos processos que ofereix.
UNIVERSITAT DE LLEIDA
Universitat
Centre d’investigació pertanyent a la Universitat de Lleida
Principals agents experts en investigació aplicada i transferència tecnològica de Catalunya.
Vols que la teva empresa sigui més competitiva?

L’objectiu del projecte AUTSORT – Automatic Textile Sorting és investigar un sistema de classificació o sorting dels materials tèxtils aplicant la tècnica instrumental d’espectroscòpia d’infraroig proper (NIR), per facilitar el reciclatge dels residus tèxtils post-consum. El projecte contribueix a promoure una indústria tèxtil més circular i sostenible, millorant el reciclatge dels residus tèxtils post-consum, d’acord amb la directiva europea  de 2018 (Directive (EU) 2018/851).

Per la seva futura implementació, aquest sistema haurà de desenvolupar-se amb la perspectiva de poder-se escalar a nivell industrial. És a dir, el sistema a desenvolupar ha de ser modular per a la seva posterior aplicació en maquinaria de sorting industrial, tan existent com de nou disseny.

Per això, és necessari el desenvolupament de models matemàtics potents que permetin el tractament dels espectres NIR i així poder classificar les fibres tèxtils en grups diferents. Es desenvoluparan tant models basats en anàlisi estadístic multivariant com basats en xarxes neuronals convolucionals.

 

2020-2021
BIOPLAST (EFA253/16/BIOPLAST)

El projecte té com a objectiu el desenvolupament de bioplàstics a partir de recursos renovables (principalment residus agroalimentaris), així com l’establiment d’una cadena de valor que inclou l’estudi del seu posterior tractament (metanització i compostatge) des d’un punt de vista de l’economia circular.

Dins el marc del projecte Bioplast, d’acord a l’Acció 3 “Evaluación de los plásticos biodegradables y las actuales tendencias de mercado” i dins d’aquesta, segons  l’activitat 3.1 “Evaluación y estudio de las distintas corrientes de residuos del sector agrícola para la fabricación de PHAs” es va preparar un informe (lliurable 3.1.1) que incloïa les dades recopilades pels socis del projecte de la part espanyola de la zona POCTEFA, sobre els diferents residus agrícoles i domèstics amb potencial ús com a matèria primera per a la producció de bioplàstics. Es van incloure dades sobre el tipus de residu,  el volum total produït, la distribució espacial (mapa dels jaciments de residus) i les seves característiques químiques.

D’altra banda, el passat mes de juliol de 2018, el centre DBA va participar a reunió del consorci que va tenir lloc a Girona (Espanya) on es va fer el seguiment de les activitats del projecte, entre elles l’anàlisi de la informació recopilada pels socis del projecte relacionada amb l’activitat 3.1. Sobre aquest punt es va decidir que els residus més idonis per a ser usats en la producció dels PHAs eren els procedents de la producció d’oli de gira-sol i la palla residual de blat i ordi.

https://www.bioplast-poctefa.eu/fr

 

 

Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER)

 

ACTUALITAT

Dins de les tasques de divulgació de les activitats dutes a terme pel Centre DBA-UdL es va realitzar una videoconferència adreçada als professors i investigadors del grau en enginyeria ambiental i de l’Institut de Microbiologia i Biotecnologia Agroindustrial de la Universitat Catòlica de Manizales (Colòmbia). La videoconferència la va realitzar Mercè Balcells el passat 8 de novembre de 2018 i va tenir com a objectiu principal donar a conèixer les activitats desenvolupades pel Centre DBA-UdL i dins d’elles el desenvolupament del projecte Bioplast i les seves implicacions en l’àmbit de l’economia circular.

Divulgació a Colòmbia: El passat 7 de novembre de 2018 es va dur a terme una conferència de divulgació sobre el projecte Bioplast a la Universitat del Tolima (Ibagué, Colòmbia). La xerrada va ser realitzada per Edinson Yara Varón i es va dirigir a estudiants (pregrau i doctorat) i professors que fan part del Grup de Recerca en Química de Productes Naturals de la Universitat del Tolima (GIPRONUT). A la xerrada es va presentar el projecte i es van mostrar els resultats obtinguts fins al moment sobre l’activitat 3.1 en relació als subproductes agrícoles amb potencial de ser utilitzats en la producció de PHAs.

 


 

 

Videoconferència: Dins de les tasques de divulgació de les activitats dutes a terme pel Centre DBA-UdL es va realitzar una videoconferència adreçada als professors i investigadors del grau en enginyeria ambiental i de l’Institut de Microbiologia i Biotecnologia Agroindustrial de la Universitat Catòlica de Manizales (Colòmbia). La videoconferència la va realitzar Mercè Balcells el passat 8 de novembre de 2018 i va tenir com a objectiu principal donar a conèixer les activitats desenvolupades pel Centre DBA-UdL i dins d’elles el desenvolupament del projecte Bioplast i les seves implicacions en l’àmbit de l’economia circular.

Jornada sobre plàstics d’ensitjat: El passat 28 de maig de 2021 es va dur a terme una Jornada tècnica a Sort sobre el projecte BIOPLAST on el DBA hi va participar fent un vídeo sobre la situació dels plàstics d’ensitjar a les zones de muntanya.

Tríptico de la jornada Sort

2017
Convocatoria POCTEFA 2017

Publicacions i Patents

Notícies

13-11-2022
Primer Congrés TECNIO
El centre DBA ha participat en el congrés TECNIO celebrat a Girona el 19 d’octubre de...
13-11-2022
Fira de Santi Miquel Lleida
Dins les activitats de la Fira de Sant Miquel, entre el 29 de setembre i el...
13-11-2022
1r Congrés BIT
El centre DBA ha participat activament, formant part del comitè científic i presentant resultats de recerca...
18-05-2017
Presentació de: “Synthesis ...
El passat 10 de maig es presentà aquest treball de Canela-Xandri, Anna; Villorbina, Gemma; Balcells, Mercè; Canela-Garagoya,...
10-03-2017
Jornada “Cap a l’economia cir ...
Ramon Canela presenta la ponència “Valorització i aprofitament de subproductes del sector agroalimentari” dins el marc...
Image Slide-1
Image Slide-2
Image Slide-3