2017
BIOPLAST (EFA253/16/BIOPLAST)

El projecte té com a objectiu el desenvolupament de bioplàstics a partir de recursos renovables (principalment residus agroalimentaris), així com l’establiment d’una cadena de valor que inclou l’estudi del seu posterior tractament (metanització i compostatge) des d’un punt de vista de l’economia circular.

Dins el marc del projecte Bioplast, d’acord a l’Acció 3 “Evaluación de los plásticos biodegradables y las actuales tendencias de mercado” i dins d’aquesta, segons  l’activitat 3.1 “Evaluación y estudio de las distintas corrientes de residuos del sector agrícola para la fabricación de PHAs” es va preparar un informe (lliurable 3.1.1) que incloïa les dades recopilades pels socis del projecte de la part espanyola de la zona POCTEFA, sobre els diferents residus agrícoles i domèstics amb potencial ús com a matèria primera per a la producció de bioplàstics. Es van incloure dades sobre el tipus de residu,  el volum total produït, la distribució espacial (mapa dels jaciments de residus) i les seves característiques químiques.

D’altra banda, el passat mes de juliol de 2018, el centre DBA va participar a reunió del consorci que va tenir lloc a Girona (Espanya) on es va fer el seguiment de les activitats del projecte, entre elles l’anàlisi de la informació recopilada pels socis del projecte relacionada amb l’activitat 3.1. Sobre aquest punt es va decidir que els residus més idonis per a ser usats en la producció dels PHAs eren els procedents de la producció d’oli de gira-sol i la palla residual de blat i ordi.

https://www.bioplast-poctefa.eu/fr

 

 

Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER)

 

ACTUALITAT

Dins de les tasques de divulgació de les activitats dutes a terme pel Centre DBA-UdL es va realitzar una videoconferència adreçada als professors i investigadors del grau en enginyeria ambiental i de l’Institut de Microbiologia i Biotecnologia Agroindustrial de la Universitat Catòlica de Manizales (Colòmbia). La videoconferència la va realitzar Mercè Balcells el passat 8 de novembre de 2018 i va tenir com a objectiu principal donar a conèixer les activitats desenvolupades pel Centre DBA-UdL i dins d’elles el desenvolupament del projecte Bioplast i les seves implicacions en l’àmbit de l’economia circular.

Divulgació a Colòmbia: El passat 7 de novembre de 2018 es va dur a terme una conferència de divulgació sobre el projecte Bioplast a la Universitat del Tolima (Ibagué, Colòmbia). La xerrada va ser realitzada per Edinson Yara Varón i es va dirigir a estudiants (pregrau i doctorat) i professors que fan part del Grup de Recerca en Química de Productes Naturals de la Universitat del Tolima (GIPRONUT). A la xerrada es va presentar el projecte i es van mostrar els resultats obtinguts fins al moment sobre l’activitat 3.1 en relació als subproductes agrícoles amb potencial de ser utilitzats en la producció de PHAs.

 


 

 

Videoconferència: Dins de les tasques de divulgació de les activitats dutes a terme pel Centre DBA-UdL es va realitzar una videoconferència adreçada als professors i investigadors del grau en enginyeria ambiental i de l’Institut de Microbiologia i Biotecnologia Agroindustrial de la Universitat Catòlica de Manizales (Colòmbia). La videoconferència la va realitzar Mercè Balcells el passat 8 de novembre de 2018 i va tenir com a objectiu principal donar a conèixer les activitats desenvolupades pel Centre DBA-UdL i dins d’elles el desenvolupament del projecte Bioplast i les seves implicacions en l’àmbit de l’economia circular.

Jornada sobre plàstics d’ensitjat: El passat 28 de maig de 2021 es va dur a terme una Jornada tècnica a Sort sobre el projecte BIOPLAST on el DBA hi va participar fent un vídeo sobre la situació dels plàstics d’ensitjar a les zones de muntanya.

Tríptico de la jornada Sort

BIOPLAST (EFA253/16/BIOPLAST)