La indústria alimentària produeix a Europa unes 230 milions t / any de residus i subproductes. APRIBA pretén desenvolupar nous processos dirigits a transformar residus i despulles de diferent naturalesa a productes de més valor afegit. Es pretén un aprofitament en cascada que ajudi a desenvolupar una economia baixa en carboni aprofitant els diferents components de la biomassa per obtenir des de productes ja comercials, com són àcids grassos poliinsaturats, glucogen o biogàs, a nous compostos per a ser aplicats com antimicrobians, additius en combustibles, dissolvents, i l’obtenció de polímers i productes per a l’emmagatzematge d’energia tèrmica. Per a això els diferents materials inicials es fraccionaran en acilglicèrids, proteïnes i hidrats de carboni emprant processos sostenibles quan sigui possible. A partir d’ells es pretén obtenir des de nous dissolvents eutèctics quirals fins compostos per a l’emmagatzematge d’energia tèrmica. La biotecnologia serà una de les tecnologies transversals a aplicar. Es faran servir biocatalitzadors en la hidròlisi de proteïnes i quitina, en el fraccionament d’àcids grassos, la desproteinització de glucogen i en la preparació de derivats glicosidats a partir de glucosamina i altres carbohidrats obtinguts en el transcurs del projecte. En el marc del projecte es procedirà a realitzar estudis de tipus econòmic sobre la viabilitat final dels processos i productes obtinguts.
El projecte aspira doncs a ser un actor en Horizon2020 a través de contribuir a:
a) Afegir valor als residus d’indústries agroalimentàries.
b) La transició cap a una economia i societat que empri productes i materials amb baixa petjada de carboni.
El passat 9 de març va tenir lloc la reunió de seguiment de la 1ª anualitat, el projecte va avançant al ritme previst.
Este proyecto ha sido cofinanciado por el Ministerio de Economía y Competitividad y por el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) con el objetivo de promover el desarrollo tecnológico, la innovación y una investigación de calidad.